Vikten av att drömma

by2
Igår lärde jag känna Alex. Han jobbar som guide för ett större bolag här i Uganda. Vi träffades i lobbyn på vår Lodge och drack varsin cola. Det var vid lunchtid och utomhus var det stekhett.

Jag vet egentligen inte hur det kom sig att vi kom att prata om hur viktigt det är att få drömma och att ha visioner. Han berättade om det som han trodde var Ugandas största problem, nämligen att människor inte har några drömmar. Men hur ska de kunna ha det? Om man lever i ett hus gjort av lera och grenar i en by utan elektricitet och om föräldrarna inte tycker att det där med utbildning är så viktigt.

Att resa är att lära känna andra kulturer, att uppleva andra platser, känna andra dofter – det är en form av bildning som är viktig. Alex berättade att även om han inte har varit utanför Uganda så har han iallafall varit i varenda hörn av landet. Han har exempelvis med egna ögon sett att det är möjligt att bygga permanenta tvåvåningshus med trappa och veranda. Bara vetskapen om sakers existens föder drömmar i människors inre.

Om man som barn enbart är satt till världen för att utföra speciella hushållssysslor, vilka drömmar tillåts man då att drömma? I de små byarna utanför de stora städerna skaffar man det antal barn som behövs för att utföra hushållets alla olika sysslor. Man behöver exempelvis en till att bära vatten, en till att vakta djuren och en till att tvätta. Vi har sett en tvååring sitta bakom ett berg av tvätt och med sina små händer gnugga och tvätta plagg efter plagg. Här tvingas barn att bli vuxna tidigt.

Vilka drömmar tillåts man att ha när ens sinne är helt ockuperat och inriktat på överlevnad?

Utbildning är viktigt. Utbildning är nyckeln till framgång. Utbildning banar väg för drömmar. Med drömmar odlar man sin själs trädgård.

Tänk vilka intressanta samtal man kan ha med en främling i en lobby i Uganda!

båt2

Advertisements

2 thoughts on “Vikten av att drömma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s