Sagan & bloggen

rdluvan_113453623
Jag läste någonstans att en saga är en slags överenskommelse mellan berättaren och läsaren. Läsaren läser eller tar del av berättarens berättelse så länge som sagans upplevs vara värd att läsa och berättaren skriver vidare på sagan som läsaren kan läsa, så länge som sagan upplevs värd att fortsätta skriva.

Visst är väl det en spännande tanke, att det mellan berättaren och läsaren finns ett slags ömsesidigt beroendeförhållande? Ett slags givande och tagande, helt enkelt.

För att berättare och läsare ska hitta varandra krävs det att båda kan lita på berättelsen. Jag är nämligen helt övertygad om att en berättelse förlorar sin attraktion om den inte är ärlig i sitt uppsåt. Tänk på alla friserade artiklar som produceras i massor för större företags intranät. Hur fängslande brukar de vara egentligen på en skala ett till tio. En trea kanske. I bästa fall. Som läsare är vi för smarta för att engagera oss i något som försöker ”skapa PR”.

Jag gillar verkligen tanken på att den goda berättelsen uppstår i relationen mellan berättare och läsare. Genom en dialog.

Det är här företagsbloggen som kommunikationskanal kommer in. För är det något som jag inte kan tala mig nog varm för så är det nog just – bloggen. Det är nämligen på företagsbloggen som du får möjlighet att ge en mer personlig bild av företaget – stärka varumärket. Rätt använd är det en öppen kanal till kunderna. Det är här företagets sanna berättelse växer fram – i dialog med människor både utanför och innanför den egna organisationen.

Nyckelordet för en bra företagsblogg är transparens och liksom sagan uppstår den i dialog mellan berättare och läsare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s