Mitt digitala liv från Ericsson T10 till Iphone 5

Med min nya Iphone 5 i hand och med David Bowies nya singel på Itunes leker livet. Skrivkrampen har släppt och jag känner mig redo att ta bloggandet till nästa nivå.

Det är egentligen förunderligt hur snabbt den digitala utvecklingen har gått. Här sitter jag med en mobil som man i princip kan göra allting med. Är inte det fantastiskt, så säg?

För så här var det.

För bara lite mer än tio år sedan, vi pratar sekelskiftet, runt år 2000. Visst känns väl det väldigt länge sedan? Jag var i alla fall på någon form av anställningsintervju på Ericsson för ett jobb som assistent till utvecklingschefen för basstationer för tredje generationens mobilnät, WCDMA. Jag hade absolut ingen erfarenhet av att arbeta som assistent och intervjun gjordes av chefssekreteraren för hela den stora WCDMA enheten.

Det hade varit många där innan mig, fick jag senare veta, för kraven var tuffa. Man skulle vara tillgänglig dygnet runt och man fick därför aldrig någonsin stänga av sin mobil.

Men hur som helst för att göra en lång historia kort så susade chefen ifråga som snabbast förbi och tittade in i rummet där jag satt och pekade på mig och sa bestämt: “Henne tar jag”. Jobbet var mitt!

Resan som sedan följde var en av de häftigaste som jag någonsin har gjort. Vi som arbetade tillsammans kände att vi skrev historia. Pengar var aldrig något problem, projektbudgetar existerade inte utan det enda som gällde var att leverera i tid.

De nya 3G-näten skulle kunna användas för både telefoni och mobilt Internet. Bara det att kunna kolla på Internet i mobilen – jag minns att jag hisnade vid bara tanken när jag satt och knappade på min färggranna Ericsson T10 (innan dess hade alla mobiler varit grå eller svarta så att ha en mobil i annan färg ansågs mycket hippt!). Kolla förresten reklamklippet på Youtube. Det är verkligen störtlöjligt!

De här spännande åren med alla med och motgångar, buggar och sömnlösa nätter känns nu avlägsna när jag sitter med min nya Iphone i hand. För då, för bara lite drygt tio år sedan, så kunde jag inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig alla tjänster och funktioner som är möjliga med dagens mobiltelefoni. GPS, Itunes, Facebook, SvT play, SMS och MMS bara för att nämna några.

Nu kan man undra hur vårt digitala liv kommer att se ut om ytterligare 10 år? Tror du att vi alla kommer att gå omkring med Googles smarta brillor? Eller har glasögonen blivit till ett litet chip bakom örat eller inopererat i hjärnan? Vem vet?

Resan fortsätter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s