Är det möjligt att motivera andra?

Förra veckan var jag på ett seminarium om utvecklande ledarskap och detta inlägg är en renskrivning av mina mentala anteckningar. För det här med ledarskap och motivation är spännande och det är fascinerande hur energi och kraft varierar mellan olika arbetsplatser. Om den finns märks det med en gång, redan i entrén ­ibland: Här jobbar det folk som är motiverade och har roligt.

En arbetsplats med hög energinivå och motiverade medarbetare visar goda resultat och bra lönsamhet. Det är högt i tak och det finns ett driv att nå målet. Ett bra exempel på det är Google som år efter år utnämns till en av de bästa arbetsplatserna i världen. Vad är det som gör att människor som jobbar på Google så glada och tillfredställda? Det är knappast en specifik handling som gör Google till den arbetsplats man är utan snarare den ideologi som genomsyrar företaget och dess anställda. Man avsätter exempelvis 20 procent av all arbetstid till att uppmuntra sina anställda att skapa och experimentera med sina egna idéer. Gmail, Google News och Adsense är exempel på produkter som har kommit fram på detta sätt. Google lägger stor vikt vid sina anställdas idéer och anser inte att idéer och utveckling ska komma från ledningen.

Om motsatsen råder med låg batterinivå är arbetsplasten en grogrund för konflikter, avundsjuka, otydlighet och dolda ledarskap. Det företaget går inget bra. Där råder allt för stort allvar och där har man ingen distans till sig själv. Det är ofta tillknäppta och rädda människor uppfyllda av sin egen betydelse.

Alla människor har en kraftkälla – ett batteri – som helst ska vara fulladdat. Lika snabbt som motivation kan försvinna, efter till exempel en nedsättande kommentar från en kollega, kan den återvinnas. Energin är flyktig och kan snabbt förändras. Men är det egentligen möjligt att ladda en annan människas batteri? Handlar det om något så banalt som att bara höja lönen?

Nej, Lönehöjningar, bonusar och andra belöningar ökar motivationen bara en kort stund. Enligt Al Gores förre talskrivare Daniel Pink motverkar pengar och andra yttre försök att påverka oss ibland sitt syfte. Istället uppstår inre motivation när arbetsuppgiften är intressant, känns betydelsefull och är del av något större. Han menar:Glöm morötter och piskor, de funkar inte alltid. Skapa istället engagemang genom att möta medarbetarens behov. Ett bra ledarskap bygger på att ledaren har erfarenhet, färdigheter, kunskap och personlig förmåga att förmedla och omsätta detta på ett bra sätt.

Pengar och andra yttre försök att påverka oss ibland motverkar sitt syfte. Ett daghem hade exempelvis problem med att föräldrar hämtade sina barn för sent. En dag satt ett anslag på dörren när föräldrarna skulle lämna sina barn. Där meddelades att de som kom för sent i fortsättningen skulle tvingas betala böter, 20 kronor per barn och tillfälle. Förhoppningen var att denna ekonomiska sanktion skulle få fler att komma i tid. Men det som hände var det motsatta: Antalet föräldrar som kom för sent ökade. Daniel Pink menar att huvudförklaringen till att de flesta föräldrar kom i tid var att de kände en moralisk förpliktelse. De ville vara schysta mot dem som tog hand om deras barn. När böterna infördes försköts perspektivet från vad som var schyst till vilket värde tiden hade för föräldrarna. De gjorde en affärstransaktion och köpte helt enkelt lite extra tid.

Det finns en hel del videos på Youtube att titta på om du är intresserad av Daniel Pinks idéer om motivation. Den här videon – The puzzle of motivation – är från TED.

Advertisements

One thought on “Är det möjligt att motivera andra?

  1. 18. Veckans 5 bloggtips #Blogg100 (v 6) | sarahernandez.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s