Skakande dokumentär om Nora

Missa inte Daniel Velascos otroligt välgjorda P1-dokumentär “Den fastspända flickan“. Det är en skakande berättelse om samhällets svek mot ett barn. En historia där verkligheten är värre än fiktion och där psykiatern Ola Gefvert gestaltar det ondas väsen med bravur. Den handlar om män med makt som använder unga flickor. Om arrogans. Snälla, missa imte!

Ur en kommunikations perspektiv så är det lika intressant som chockerande att höra Ola Gefvert låta sig intervjuas i P1:s Studio ett. Intervjun är vad jag skulle kalla ett skolexempel på dålig kriskommunikation. Istället för att ta fullt ansvar, erkänna misstagen och be om ursäkt gör Gefvert det ena horribla uttalandet efter det andra som i sin tur får Gefvert att framstå som ett arrogant ärkesvin. Han skyller ifrån sig och hotar med att “fallet Nora” med all sannolikhet kommer att medföra att han i framtiden kommer att göra sig mindre tillgänglig för personer med diagnosen emotionellt instabil personlighetsstörning.

Jag tror alla som lyssnade på programmet tog hotet som ett löfte. Man vill inte ha människor som Ola Gefvert i psykvården. Människor som mår psykiskt dåligt behöver möta människor med förmåga till empati, inte personer med grandios självuppfattning.

Dokumentären om Nora och den samlade rapporteringen hittar du här.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s